JaJa-Opera

Opera door jonge zangers


JaJa-Opera is een operaklas voor jongeren. Dit is voor zangers tot 40 jaar die al de basistechniek beheersen en graag naast het zingen willen werken aan hun voordracht en presentatie. Het afgelopen jaar hebben ze hard gewerkt aan I Lombardi van Guiseppe Verdi.

JaJa-Opera is opgericht door Jacqueline, die merkte dat er onder een aantal leerlingen veel interesse heerste voor opera. Het gezelschap startte in september 2017 met het instuderen van Donnizetti's opera L'Elisir d'Amore. Dit prachtige, humoristische stuk voerden ze samen met het Rotterdams Operakoor uit in de Doelen in januari 2018. JaJa-Opera kreeg tijdens het concert een aparte tribune vooraan, zodat de zangers en zangeressen bij een paar stukken konden meespelen met de solisten.Het bleef niet bij één uitvoering. In april 2017 stond er nog een uitvoering op de planning. En wel een hele bijzondere: de solisten kwamen namelijk uit de groep zelf. Het is ontzettend leerzaam en uitdagend om zelf een operarol te spelen. Hier werd dan ook vol enthousiasme aan gewerkt. De uitvoering werd uiteindelijk druk bezocht. Pianist Nils Schwartz begeleidde de uitvoering.


Na het Nieuwjaarconcert van 2018 is het contact met het Rotterdams Opera Koor warm en intensief gebleven. Ze nodigden de jongeren bijvoorbeeld uit voor het Moederdagconcert en de Rotterdamse Operadagen. Tijdens de Operadagen 2018 mocht JaJa-Opera op het Schouwburplein stukken uit L'elisir d'Amore zingen. Daarnaast deed de groep samen met het Rotterdams Operakoor mee met Van smartlap tot opera. Tijdens twee stukken mochten drie meiden zelfs invallen als solist. Een geweldige ervaring!


Net zoals bij L'Elisir d'Amore het geval was, heeft JaJa-Opera I Lombardi op dezelfde wijze nog een keer uitgevoerd. De tekst, de kostuums, het decor: alles werdin eigen beheer verzorgd. En nog een leuke bijkomstigheid: na van Smartlap tot opera zijn een paar orkestleden van Orkestvereniging Wilton, zo enthousiast geworden dat ze hebben aangeboden de zangers te begeleiden. Er zal dus niet alleen naast de zangers een pianist te horen zijn, maar ook een klarinet, fluit en fagot. Op 1 november is de opera in het geheel te beluisteren in het theater De Biuurvrouw om 19.30 uur. 

Onder het kopje projecten kunt u lezen wat we zoal doen. 

Hieronder kun je lezen wat er in deze klas aangeboden wordt:

  • 10 privé zanglessen van een half uur (zelf afstemmen op welke dag uitkomt)
  • 10 x correpetitie met pianist
  • Minstens 10 x ensemble lessen, opera in elkaar zetten en samenzang (dit zal om de week op maandagavond zijn van 20.00-22.00 uur)
  • Masterclass van ervaren zanger(es)
  • Deelname aan concerten/presentaties
  • Eigen semiconcertant concert in het voorjaar in Rotterdam

De opera van 2019-2020 is Die Lustige Weiber von Windsor. Deze opera gaat bij ons De gezellige wijffies van Rotterdam heten. Deze opera is uitgesteld tot het voorjaar van 2021 en zal komend seizoen dus ook op het programma staan.

Nieuwe zangers moeten auditie doen. Deze auditie bestaat uit het voorzingen van een opera aria passende bij je stemsoort en een test voor je muzikale gehoor. 

De kosten voor de hele cursus zijn € 525,-. Leerlingen die al zangles hebben bij Jacqueline kunnen deze cursus volgen voor € 315,-. Het is mogelijk om het lesgeld gespreid te betalen.