JaJa-Opera

Opera door jonge zangers


JaJa-Opera is een operaklas voor jongeren. Dit is voor zangers die al de basistechniek beheersen en graag naast het zingen willen werken aan hun voordracht en presentatie. 

JaJa-Opera is opgericht door Jacqueline, die merkte dat er onder een aantal leerlingen veel interesse heerste voor opera. Het gezelschap startte in september 2017 met het instuderen van Donnizetti's opera L'Elisir d'Amore. Dit prachtige, humoristische stuk voerden ze samen met het Rotterdams Operakoor uit in de Doelen in januari 2018. JaJa-Opera kreeg tijdens het concert een aparte tribune vooraan, zodat de zangers en zangeressen bij een paar stukken konden meespelen met de solisten. Het bleef niet bij één uitvoering. In april 2017 stond er nog een uitvoering op de planning. En wel een hele bijzondere: de solisten kwamen namelijk uit de groep zelf. Het is ontzettend leerzaam en uitdagend om zelf een operarol te spelen. Hier werd dan ook vol enthousiasme aan gewerkt. De uitvoering werd uiteindelijk druk bezocht. Pianist Nils Schwartz begeleidde de uitvoering.Na het Nieuwjaarconcert van 2018 is het contact met het Rotterdams Opera Koor warm en intensief gebleven. Ze nodigden de jongeren bijvoorbeeld uit voor het Moederdagconcert en de Rotterdamse Operadagen. Tijdens de Operadagen 2018 mocht JaJa-Opera op het Schouwburplein stukken uit L'elisir d'Amore zingen. Daarnaast deed de groep samen met het Rotterdams Operakoor mee met Van smartlap tot opera. Tijdens twee stukken mochten drie meiden zelfs invallen als solist. Een geweldige ervaring!


Net zoals bij L'Elisir d'Amore het geval was, heeft JaJa-Opera I Lombardi op dezelfde wijze nog een keer uitgevoerd in 2019. De tekst, de kostuums, het decor: alles werd in eigen beheer verzorgd. En nog een leuke bijkomstigheid: na van Smartlap tot opera zijn een paar orkestleden van Orkestvereniging Wilton, zo enthousiast geworden dat ze hebben aangeboden de zangers te begeleiden. Zo hebben ze samen I Lombardi van Verdi uitgevoerd.

In 2020 stond de opera Die lustige Wieber von Windsor van Nicolai op het programma. Deze hebben we helemaal vertaald naar het Nederlands en zou in het Nederlands gezongen worden. Helaas kon deze vanwege het coronavirus niet worden uitgevoerd in 2020. We hoopten op een uitvoering in de lente in 2021, maar ook dit lukte niet door het coronavirus. We hebben er uiteindelijk een film van gemaakt, een Zoomopera zoals we het noemen. De film is zo opgenomen dat het lijkt alsof het zich afspeelt via Zoom.

In april 2022 waren er twee voorstellingen van de opera Die Zauberflöte van Mozart. Het was een enorm spektakel. Er deden naast de zangers van JaJa-opera ook de kinderen mee van de plusklas van Zingen voor Kids. De blazers van het Fafkla trio speelden ook weer mee en hadden mooie arrangementen gemaakt. De opera was in de vorm gegoten van een computergame en Anne Vera Langenberg had een mooie verbindende tekst daarvoor geschreven. 

In seizoen 2022-2023 is er gewerkt aan een geheel nieuwe voorstelling: "Het magische museum". Het was een compilatie voorstelling; losse aria's, duetten en trio's uit diverse opera's zoals Cosi fan tutte, Don Giovanni, Lakmé, Les contes d'Hoffmann werden gecombineerd in een nieuw geschreven verhaal dat door Anne Vera Langenberg geschreven is. Reacties uit het publiek waren o.a.: "Genieten, kippenvel, schoonheid, verwondering." "Prachtige muziek, leuk verhaal en regelmatig een lach op het gezicht."

In het seizoen 2023-2024 zal er gewerkt worden aan de opera Dido and Aeneas van Purcell. Deze opera zal in het najaar van 2024 worden uitgevoerd.

Onder het kopje projecten kunt u lezen wat we zoal doen.