Projecten JaJa-Opera

Dido and Aeneas

In oktober 2024 zal JaJa-Opera de voorstelling Dido and Aeneas spelen. Ze spelen de opera zoals u van JaJa-Opera bent gewend niet als de standaard opera van Purcell. De opera wordt verwerkt in een verhaal waarin scouts op kamp gaan en bij het kampvuur verhalen vertellen. Bijzonder is dat dit jaar de samenwerking onder andere is met het barokorkest Ars Musica. Zij spelen met de zangers een van de voorstellingen en wel in de Bergsingelkerk in Rotterdam op 12 oktober. 

Naast de zangers van JaJa-Opera zullen wederom de kinderen van de plusklas van Zingen voor Kids meedoen. De zangers zullen worden begeleidt bij de try-out en de voorstelling in Theater De Buurvrouw aan de piano door Nils Schwartz en op gitaar door Robert Bloemhoff. Verder zullen er nog een aantal strijkers meespelen bij de muziek van Purcell.

De Koffiecantate 

Op 7 oktober 2023 zongen drie zangers van JaJa-Opera mee met een concert van Ars Musica in de Fonteinkerk in Rotterdam. De sopraan Eline van de Hout, de tenor Dylan Knoop en de bas Robert Bloemhoff. Ars Musica is een orkest in Rotterdam dat bestaat uit ongeveer 25 strijkers uit Rotterdam en omstreken. Daarnaast beschikt het orkest over een klavecimbel en een vaste klavecinist. De dirigent van dit orkest is Jim Roodnat. Meer informatie over het orkest is te lezen op de site van Ars Musica. 

De zangers zongen alle drie mee in de Koffiecantate van Johann Sebastian Bach en de bas zong nog de solo in de Nachtwachter Serenade van Heinrich Ignaz Franz von Biber. 

Het magische museum

Die Zauberflöte

In seizoen 2021/2022 werkten we aan de opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart. Een sprookjesverhaal met prachtige bekende operamelodieën. 

foto: Karen van Gilst

Op zondag 10 april speelden we de voorstelling in de Oranjekerk en op zaterdagavond 16 april speelden we de voorstelling in theater De Buurvrouw. 

Dit seizoen werkten 18 zangers en zangeressen mee aan Die Zauberflöte. Daarnaast begeleidden de blazers van het Fafkla Trio en de pianist Nils Schwartz de zangers. De kinderen van de plusklas zongen de partij van de Drei Knaben. Anne Vera Langenberg heeft een grappige tekst erbij geschreven om het verhaal duidelijk te maken. Olaf Vondenhoff speelde Boy in de voorstelling. Het was een geweldig spektakel met zoveel zangers op het toneel.De gezellige wijffies van Rotterdam

Die Lustigen Weiber von Windsor

In verband met het corona virus hadden we onze de opera De gezellige wijffies die we in 2020 zouden spelen uitgesteld en we hoopten deze in april 2021 te kunnen spelen, maar helaas, het was niet mogelijk met het corona virus...... We hebben besloten om er een film van te maken. Deze hebben we allemaal individueel thuis opgenomen en we hebben er op deze manier een "Zoom" opera van genaakt. Op donderdag 13 mei ging de film in première op Youtube: De gezellige wijffies van Rotterdam.

In het seizoen 2019/2020 hebben we aan een klucht gewerkt. De opera heet oorspronkelijk Die Lustigen Weiber von Windsor en is gecomponeerd door Otto Nicolai. Het is het verhaal van Falstaff die meerdere vrouwen tegelijk het hof maakt. De dames zullen hem wel eens een poets bakken. De hele opera werd gezongen in het Nederlands. De gezongen teksten zijn vertaald door Jacqueline Janssen en de gesproken teksten zijn geschreven door Ada Velthoven. De zangers werden wederom begeleid door het Fafkla Trio en door de pianist Nils Schwartz.

I Lombardi

van Giuseppe Verdi

In seizoen 2018-2019 hebben we gewerkt aan de opera I Lombardi van Giuseppe Verdi. I Lombardi is een van de meest complexe verhalen van de opera literatuur. Anne Vera Langenberg heeft een tekst erbij geschreven waardoor het verhaal veel minder ingewikkeld lijkt dan het is. De opera heeft fantastische koorpartijen en uitdagende solo's. Echt iets om de tanden in te zetten. De rollen zijn verdeeld over meerdere zangers om het minder zwaar te maken. De rol van Giselda werd maar liefst door vier zangeressen gezongen.

De uitvoeringen waren zeer geslaagd en een groot succes. 

L'Elisir d'amore

van Gaetano Donizetti

De eerste opera van de operaklas in seizoen 2017-2018. Een luchtig verhaal over liefde. Met de bekende prachtige aria Una furtiva lagrima. Mooi gezongen door de tenoren Dylan en Luka. De dames vertelden tussendoor waar het verhaal over gaat, zodat het publiek mee kreeg wat er in de scene gebeurde. Dus niet alleen mooi zingen, maar ook nog acteren.