Stabat Mater van Pergolesi

Stabat Mater

Op 6 november 2021 zongen we het stabat Mater van Pergolesi in de Oranjekerk. Het Stabat Mater past in het najaar, als we met Allerzielen en Allerheiligen denken aan geliefden die niet langer bij ons zijn. De tekst van het Stabat Mater beschrijft het aangrijpendste moment uit de hele geschiedenis van Jezus Christus, namelijk als zijn moeder moet toezien hoe haar zoon gekruisigd is. Sinds de middeleeuwen hebben naar het schijnt meer dan vierhonderd componisten het Stabat Mater op muziek gezet. De versie van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) is een van de bekendste en meest geliefde. Het is geschreven voor een kleine bezetting van 2 solostemmen en een klein begeleidingsensemble. 

Wij voerden de versie uit met pianobegeleiding van Roos Vondenhoff. Zij zit in het tweede jaar van de Havo voor muziek en dans in Rotterdam.

In verschillende samenstellingen zongen Arwen, Eline, Els, Jasmijn, Katrien, Marian en Marjolein alle 12 delen van het prachtige Stabat Mater van Pergolesi.

Het eerste deel is te beluisteren op Youtube

Op 15 april 2022, Goede Vrijdag zongen de dames het Stabat Mater nog een keer in De magistraat. Zo fijn om dit stuk op deze dag uit te voeren. Het was een mooi concert met een heel dankbaar publiek.